Sportski čas u Lazarevcu

Utorak, 24. mart 2015.

Drugi ovogodišnji Sportski čas održan je danas u Lazarevcu, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator čitavog projekta je Wiener Städtische osiguranje. Više od 150 učenica i učenika OŠ "Knez Lazar"  pozdravili su predstavnici  Wiener Städtische osiguranja,  OK "Kolubara" i  UOKPL, lekar fizijatar, kao i odbojkaši - promoteri svečanosti.

Sportski čas u Lazarevcu

Rezultati sistematskih pregleda u školama širom Srbije pokazali su da u pojedinim sredinama čak do 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima krivu kičmu, što je bio razlog da se i ove godine pokrene nacionalno-rasprostranjena akcija „Sportski čas - ISPRAVI SE!“. Drugi ovogodišnji Sportski čas održan je u Lazarevcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator čitavog projekta je Wiener Städtische osiguranje u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga.

Više od 150 učenica i učenika OŠ "Knez Lazar" u Lazarevcu, na času koji je organizovan uz logističku podršku OK „Kolubara" iz Lazarevca, pozdravili su Gordana Dragumilo, predstavnik  Wiener Städtische osiguranja, Vladan Gajić, predsednik OK "Kolubara", Jelena Reljin, tehnički sekretar UOKPL, kao i promotori svečanosti: Marija Vićentijević i Sara Ljubojević, odbojkašice OK „Kolubara", i Ana Stevanov, trener mlađih kategorija OK"Lazarevac". Dr Stevan Bajović, fizijatar, održao je predavanje o deformitetima kičme i značaju bavljenja sportom, a potom je odigrana revijalna odbojkaška utakmica, koju je sudio Marko Jović, odbojkaški sudija iz Lazarevca.

Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost sve rasprostranjenijeg problema krivljenja kičme i posledica koje deformiteti mogu imati po njihovo zdravlje, kako bi se što veći broj mališana počeo baviti sportom. To je razlog zbog kog su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji imaju zadatak da igrajući odbojku sa decom animiraju što više njih da se aktivno uključe u sport.

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Zašto baš odbojka?

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.

Tokom tri sezone, od 2011, kada je počeo projekat Sportski čas – Ispravi se !", edukativnoj nastavi je prisustvovalo više od 5.000 učenica i učenika iz 29 gradova u Srbiji.Tokom prve sezone, 2011/2012, „Sportski čas – Ispravi se !" održan je u 14 gradova: Beogradu, Subotici, Kraljevu,Požarevcu, Kleku, Užicu, Kragujevcu, Smederevu, Lajkovcu, Pančevu, Nišu, Vranju, Ljigu i NovomSadu. U okviru druge sezone, 2012/2013, edukativni „Sportski čas – Ispravi se !" održan je u 10 gradova: Somboru, Leskovcu, Inđiji, Jagodini, Kruševcu, Loznici, Požegi, Vršcu, Novom Pazaru i Beogradu.U sezoni 2013/2014 „Sportski čas – Ispravi se !" održan je u 5 gradova: Bačkoj Topoli, Rumi, Valjevu, Čačku i Zemunu. U ovoj sezoni (2014./2015.), „Sportski čas – Ispravi se !" održan je u Sremskoj Mitrovici i Lazarevcu.